Sintem diferiti, deci citim diferit

Credeam cindva cu tarie – acum mai calm si linistit – ca valoarea literaturii nu sta in miile de pagini scrise, ci in nenumaratele reactii pe care aceste mii de pagini scrise le stirnesc. Astfel, fiecare cititor imbogateste lumea literara cu propria-i interpretare, traire si viziune. Sintem diferiti, deci citim diferit. Or pe meleagurile literaturii este loc pentru oricine si orice.

Comentarii

  1. Ar fi dragut daca fiecare cititor ar avea o interpretare pentru ceea ce citeste. Din pacate, sunt multi care vad textul si atat, care nu pot raspunde ce le-a placut cel mai mult la o carte, de ce, ce idee au desprins, etc.(Ex: De ce nu ti-a placut cartea? - ....) Interpretarile cititorilor sunt adeseori influentate de ceea ce citesc - viziunea unuia care citeste SF-uri, spre exemplu, va fi diferita de cititorul literaturii clasice, de cititorul literaturii moderne, etc.

    Oricum, cititorii ,,adevarati", care mai si gandesc, aduc interpretari proprii, desi va exista mereu, la baza, cel putin o interpretare comuna tuturor.

    RăspundețiȘtergere
  2. dupa cele traite de mine, fiecare are interpretarea lui, oricit de sucita sau de superficiala :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare