provocare bookaholic

Am vazut o provocare pe bookaholic care mi s-a parut interesanta. Plus o ocazie buna de a mai rascoli un pic prin memoria-mi taaaare ruginita. Regulile spun asa: 15 cărți pe care le-ai citit și pe care le porți cu tine tot timpul. Primele 15 pe care ți le reamintești în primele 15 minute. Am mai facut o astfel de provocare acum 4 ani si e interesant de vazut ce s-a mai schimbat de atunci. So, here it goes.

1. Virginia Woolf, The Waves, desi probabil ca ar trebui s-o trec si pe Mrs. Dalloway pt ca ea mi-a deschis calea in universul acesta atit de aproape sufletului meu al Virginiei Woolf.

2. cine altcineva daca nu Gabriel Garcia Marquez cu-a lui genialitate, Un veac de singuratate.

3. neaparat sa nu uit de Mircea Eliade despre care am mai scris pe undeva ca scriitorul de romane este inferior celui de nuvele, motiv pentru care mentionez in acest top nuvela mea de suflet, La tiganci.

4. sigur il port cu mine in activitatile si in cautarile mele pe cel care intruchipeaza masculinitatea literaturii universale: Hemingway, Pentru cine bat clopotele.

5. ca o amintire frumoasa, efemera, poate chiar ca o poveste scurta si frumoasa de dragoste din trecut, il port pe Raymond Carver. Daca e sa ma opresc la o nuvela as alege, bineinteles, Cathedral.

6. Dostoievski. el e parte din familie si il iubesc inca de cind am aflat ca bunicul meu a fost rus. Pentru ca e nevoie si de un titlu aleg Crima si pedeapsa, insa asta doar pt ca nu am terminat Idiotul.

7. cred ca trebuie s-o trec si pe Ana Castillo cu So Far from God pentru c-am scris o disertatie care a fost apreciata si care mi-a deschis o usa aproape imposibil de atins.

8. urmatorul e David Lodge pe care l-am citit prima data intr-a 10-a la recomandarea dragii mele profe de romana. Desi am citit vreo 6-7 carti de-ale lui, am sa trec aici trilogia de campus (pe care eu am citit-o invers, nestiind de existenta ei) Schimb de dame, Ce mica-i lumea si Meserie, cu mentiunea ca preferata mea cred ca este Schimb de dame.

9. nefiind vorba de autor, ci doar de o carte anume, l-as trece si pe Michael Cunningham, cu Orele lui atit de frumoasa!

10. sigur l-am purtat cu mine o vreme si pe Marina Sorescu, Iona.

11.  parte din structura mea interioara sint si Gloria Anzaldua, Borderlands/La Frontera

12. as putea s-o trec si pe Alma Luz Villanueva cu Luna's California Poppies, dar sigur Giannina Braschi ii va lua locul cit de curind.

13+14+15. ca un fel de reintoarcere la radacinile mele, ultimele trei pozitii ale topului vor fi ocupate de  Hortensia Papadat Bengescu, Concert din muzica de Bach, de care nu stiu de ce m-am temut atit pina s-o citesc, de Zaharia Stancu, Descult, si de Catastihul amorului al carui autor se presupune ca a fost Radu Ionescu, un fel de Laurence Sterne al literaturii noastre.

Sint tare curioasa cum ar arata listele lui Ionut, Alexandra si Ithaca. Desi stiu deja ca voi vedea un Cartarescu, un Joyce, Faulkner, un Teodoreanu, Fowles, poate si un Preda.


Comentarii

  1. Intr-o ordine aproape aliatorie:
    1. James Joyce
    2. Ernest Hemingway
    3. Cormac McCarthy
    4. William Faulkner
    5. Philip Roth
    6. Gabriel Garcia Marquez
    7. Raymond Carver
    8. Nikos Kazantzakis (nu doar pentru ceea ce am invatat din Zorba, ci si prin Ultima ispita a lui Hristos)
    9. Kafka, tare dor imi este sa citesc ceva de el.
    10. Octavian Paler
    11. Preda, cu Cel mai iubit dintre pamanteni
    12. Amos Oz – un scriitor recent descoperit, dar care imi place tot mai mult
    13. Simone de Beauvoir
    14. Bulgakov, Maestrul si Margareta
    15. Ernesto Sabato, Despre eroi si morminte (si tare mult as vrea sa citesc Abaddon ….)
    16. Steinbeck, care m-a fascinate cu To a God Unknown 17.18. ….. Paul Auster, Kurt Vonnegut. Joyce Carol Oates. Rushdie (si de el mi-e dor) Etc (de la 16 incolo – pentru ca stii cat de bine ma pot incadra eu in tipare si limite :) )

    RăspundețiȘtergere
  2. Me like it. Very much. Totusi, privind provocarea asta, mi se pare usor improbabil sa porti chiar 15 autori. cred ca purtam mai putini. A purta un scriitor e, cred, mai mult decit a iti place un scriitor. Nu?

    RăspundețiȘtergere
  3. Depinde cum privesti si intelegi ,,a purta”. Daca memoria nu ma inseala, pe undeva prin A Portrait of the Artist … Joyce spunea ca suntem produsul cartilor pe care le citim, pe care le purtam mereu in noi si care sunt scoase la suprafata printr-un gest/sentiment/adiere de vant. Eu una as vrea sa citesc Kafka acum pentru anumite lucruri pe care le simt, mi-am amintit brusc de niste randuri pe care le credeam uitate din Rushdie si mi s-a facut dor de el dupa un anumit episod, cand sunt intr-un parc si vad o pisica neagra ma gandesc automat la randurile din Maestrul si Margareta, etc. Imi este foarte greu sa spun “X este scriitorul meu preferat”, sa fac un top al lor sau sa spun ca Y e mai bun ca Z, din majoritatea scriitorilor de mai sus. Cred ca suntem ceea ce citim si scriitorii indragiti ne lasa o anumita amintire la care ne intoarcem, in care ne regasim/oglindim, intr-un fel de “stream of consciousness”, chiar si dupa ani buni in care credeam anumite carti uitate (asta imi aminteste de Woolf si Proust). Poate ca as putea aplica aici un citat (tot din Joyce, uof) – in the world of literature -
    “Every life is in many days, day after day. We walk through ourselves, meeting robbers, ghosts, giants, old men, young men, wives, widows, brothers-in-love. But always meeting ourselves.” (iar toate astea mi-au amintit de Kerouac, On the Road, care tare mult merita sa fie in lista aia)
    P.S Sper ca am fost coerenta in miez de noapte. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca lista se modifica de la an la an, dar acum imi vin in minte cateva carti de care imi aduc aminte cel mai usor.

    1. Kafka, Metamorfoza
    2. Dostoievski, Crima si pedeapsa
    3. Cartarescu, Nostalgia
    4. Bulgakov, Maestrul si Margareta
    5. Hemingway, Pentru cine bat clopotele
    6. Shakespeare, Hamlet
    7. Balzac, Iluzii pierdute
    8. Eliade, La tiganci
    9. Camus,Strainul
    10. Lodge, A Man of Parts
    11. Marquez, Toamna patriarhului
    12. Soljenitin, O zi din viata lui Ivan Denisovici
    13. Wells, Capul profesorului Dowell
    14. Kazantzakis, Zorba Grecul
    15. Remarque, Nimic nou pe frontul de vest

    RăspundețiȘtergere
  5. M-au surprins Lodge si Remarque. Mai ales Remarque.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare