Metronom

 Metronom (2022), filmul lui Alexandru Belc (care de altfel i-a adus un premiu pentru regie la Cannes), nu este nici bun, nici rău; nici prea-prea, nici foarte-foarte. Cu unele scene mult prea lungi și cu o coloană sonoră grozavă, filmul este, în definitiv, o poveste de dragoste - sau de descoperire întru iubire - pusă în contextul României anului 1972 și a emisiunii Metronom.  

Pentru tinerii de-atunci, îmi închipui că filmul este o călătorie nostalgică  în trecut, mai ales cu scene ca cea de la ceaiul dansant. 

Pentru tinerii de azi, filmul trebuie explicat. Ei trebuie să afle de emisiunea Metronom de la Radio Europa Liberă, pe care Cornel Chiriac a prezentat-o din 1969 pînă în 1975 cînd a fost asasinat. Trebuie să li se explice ce importanță a avut în lupta anti-comunistă. 


Artist: Andreea Ilisăi behance.net/andreeailisai 
https://forumapulum.ro/en/chiriac

Pentru mine, nefiind nici tînara de ieri, nici cea de azi, a fost o ocazie bună să pun cap la cap niște informații (desigur, mi-ai fi plăcut ca mai puțin spațiu să fie ocupat cu povestea Anei și-a lui Sorin), să ascult muzică bună, să descopăr Cu pleoapa de argint a lui Mircea Florian, să privesc cu mirare cum au reușit să găsească Dacii 1300 și o Lada în stare de funcționare și să mă bucur de următorul banc:

Iese un timbru cu Ceaușescu. El se duce, deghizat, la un oficiu poștal, să vadă cum se vinde timbrul. 

- Nu se vinde, spune funcționarul. 

- De ce?

- Nu se lipește. 

Cere Ceaușescu un timbru, scuipă pe lipici, îl pune pe-un plic și-i arată funcționarului:

- De ce spui că nu se lipește? Uite, se lipește! 

- Da, spune funcționarul, dar toți scuipă pe partea cealaltă. 




Comentarii

Postări populare