Iar dimineata vor veni rusii

„Dragii mei, v-a rămas numai o noapte în care puteți să faceți ce doriți sau ce n-ați mai făcut, o singură noapte, iar dimineața vor veni rușii...” 


Scoasă din context, cartea este despre viață și supraviețuire. Este despre oameni simpli care se străduiesc să existe în ciuda a tot. Marcel Pulbere, Boris Aurelovici, Nicanor Turturică, bufetiera vădană Raia, Blina, Valentina Covrigaru, septuagenarul Vitali Petrovici Varennița ș.a., cu numele lor amuzante și destinele complicate, deși par uneori să fie exponatele unui muzeu de miniaturi, sînt, de fapt, oameni simpli, ca mine și ca tine. Sînt colegii, prietenii și vecinii noștri. Îi cunoaștem mai bine decît ne dorim. Am fost martori la viețile lor. Ba chiar le-am și trăit. 

În 2018 am citit Înainte să moară Brejnev și am notat atunci că „este o carte despre viata dezgolita de patetic; viata pusa fata in fata cu imaginea ei in oglinda, iar Iulian Ciocan este un scriitor onest, proaspat, care nu isi amageste cititorii oferindu-le finaluri fericite in care acestia sa isi poata uita propriile vieti anoste si pline de automatisme”. 

Iar dimineața vor veni rușii se înscrie pe aceeași linie, a vieții dezgolite de emfază - „Raia îi deschise ușa într-un halat de baie, mirosind a săpun anticelulitic, se agăță de gîtul lui, îl sărută pasional și-l îmbie spre patul imens care ocupa o jumătate din cameră”. 

Avem și în acest roman împletiri de planuri narative. Pe de o parte, există lumea lui Marcel Pulbere, tînărul absolvent al Facultății de Filologie din Brașov (alter ego al autorului?!), care în vara anului 1995 se întoarce în „Chișinăul devorat de o tranziție nemiloasă” și se chinuie să-și găsească un rost. Încearcă orice, de la bișniță cu conserve de pește și reporter pînă la bibliotecar și profesor, tot timpul visînd să-și publice romanul despre o Republica Moldova din viitor (iunie 2020) invadată de Transnistria. 

Pe de altă parte, există, grație lui Marcel Pulbere, și lumea profesorului de latină Nicanor Turturică, care, la 60 de ani, se trezește într-o bună zi (25 iunie 2020) să afle că „am sfeclit-o, Nicanor! Transnistria a invadat ieri Moldova. Tancurile rusești au intrat în Anenii Noi, iar armata moldovenească nu-i în stare să le oprească.” și, nereușind să fugă în România din pricina pașaportului expirat, devine victima invadatorilor. 

Pe parcursul romanului cele două planuri alternează și aflăm gradual că profesorul sexagenar pasionat de șah online este protagonistul romanului lui Marcel Pulbere. Nicanor va fi prins și „judecat” de invadatori din cauza pașaportului românesc și a afinității lui pentru Occident, deci pentru inamici, iar Marcel va fi judecat și acuzat că romanul său „conține îndemnuri clare la uzurparea puterii de stat”. 

Finalul este deschis, dar aproape că nici nu mai contează ce se întîmplă cu personajele care populează romanul întrucît Iar dimineața vor veni rușii nu este povestea unui Marcel sau a unui Nicanor, ci a unei întregi generații.  

Plasată în context, cartea lui Iulian Ciocan a apărut în 2015, la scurt timp deci după EuroMaidan, anexarea Crimeii de către Rusia și războiul din Donbas. Distopia imaginată de Marcel Pulbere era nu o născocire a vreunui scriitoraș plictisit, ci posibilă. 

Din păcate, așa cum istoria trăită ne-o arată, distopia a devenit realitate. Pentru noi, e realitatea de la televizor. Ne uităm la acest război ilegitim, vulgar și abject de aproape un an de zile, mulțumindu-i pe ascuns dumnezeului nostru că nu sîntem noi. Pentru alții însă, dumnezeu a dezertat. 

Comentarii

Postări populare