"marchizul o gasi pe Bernarda asezata la masuta cu oglinda, pieptanindu-se pt nimeni cu cochetaria anilor de demult"

a zecea mini-recenzuca/ mini-idee despre ce mai citesc de pe blogul asta: Despre dragoste si alti demoni, Gabriel Garcia Marquez. mi-a placut mult. si cred ca daca vrei sa il citesti pe Marquez de aici trebuie sa incepi. daca incepi invers, cu celelalte romane, s-ar putea (cel putin asa au patit citiva de la bookclub :D) sa fii dezamagit.

de ce mi-a placut. pentru atmosfera si pentru personaje. si pentru realismul magic care ne avertizeaza sa nu fim socati de toata atmosfera grotesca, de personajele ciudate, ci, din contra, sa le acceptam ca facind parte din realitate.

trecerea timpului. inexorabila, spun unii. oricum ar fi, trecerea asta merge min-n mina cu degradarea omului, degradare pe care o gasim la tot pasul si la toate personajele, cu exceptia fetitei. Sierva Maria este produsul unei astfel de lumi. este pata de puritate. insa este pata de puritate pina cind devine dovada vie a demonicului.

si asa curge intregul roman: oscilind intre grotesc, exorcizari, degradare ("ochii de tiganca isi stinsera vapaia, farmecul i se risipi, pierdea singe si varsa fiere, iar trupul de sirena de odinioara deveni puhav si aramiu precum cel al unui mort de trei zile si scotea niste vinturi asurzitoare si pestilentiale ce speriau dulaii.") si puritate, iubire, credinta ("el isi trecu virful degetelor peste pielea ei, aproape fara s-o atinga, si trai pentru intiia oara miracolul de a se simti in alt trup.").

dar vezi tu, totul, oricit de incocent ar fi, poate degenera foarte usor in ceva urit. si nu e vorba numai de iubire aici, ci si de credinta. am vazut in carte un atac la practicile + conceptiile nesanatoase ale crestinismului. daca initial credinta avea rolul de a ne juta sa ne acceptam mai usor conditia muritoare, de a ne da o speranta ca moartea nu inseamna numai viermi, ea a degenerat in ceva care e ucis. aici, Sierva Maria nu moare pentru ca a fost muscata de un ciine turbat, nici din pricina vracilor ori a 'demonilor' in care credeau sclavii africani, ci din cauza exorcizarilor repetate. exorcizari repetate cumulate cu o inima albastra.

Comentarii

  1. mi-am zis ca o sa scriu si eu pe blog cite o recenzie la unele carti care mi-au placut, insa n-am mai apucat. oricum, ma bucur ca exista persoane care au inteles ceva din cartea asta :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare